Connect with us

SEMASA

Kita Kena Sentiasa Ingat Allah SWT,5 Petunjuk Nyata Yang Kini Mengejar Ajjal Kita

Published

on

Kita Kena Sentiasa Ingat Allah SWT,5 Petunjuk Nyata Yang Kini Mengejar Ajjal Kita

Siapa yang yang ‘diketepikan’ oleh istilah ma ut?Tidak sesiapapun,kita kena sentiasa ingat kepada Allah bahawa kita kini dekat dengan kemattiaan.

Kemattian itu perkara yang bakal dialami oleh seluruh penduduk alam ini, tak kira manusia, haiwan, jinn, mahupun tumbuhan. Barang siapa yang pernah merasai kehidopan maka dia akan merasai kemattian. Cuma kemattian ini adalah rahsia ALLAH, namun bila dan dimana kita bakal matti telah pun ditulis diatas sana sejak sebelum kita dilahirkan ke dunia lagi…

Jangan sesekali pernah tertipu dengan usia muda kerana syarat matti itu hidup. Apabila kita hidup maka kemattian itu pasti akan mengejar kita tidak kira dimana kita bersembunyi. Kadang kala ada yang kelihatan berbeza di mata orang lain tetapi kita tidak menyedari petanda-petanda bakal di jemput malaikat maautt.

1. 40 hari sebelum kemattian

Salah satu tanda yang boleh menjadi tanda kemattian manusia yakni terlihat setelah masuk waktu asar, segi pusat dari tubuh kita bakal berdenyut. Tanda – tanda ini mengartikan jika diri kamu akan mengalami kemattian dalam 40 hari kedepan.

Saat kondisi tubuh dalam keadaan 40 hari terlebih dulu kemattian , malaikat maautt akan mengambil sebuah daun kemattian dan akan mulai mengawasi kita setiap waktu. Dan sesekali malaikat maautt menunjukkan dianya pada orang yang bakal dicabot nyawanya berbentuk manusia, dan waktu itu juga orang itu akan terasa terkejut dan bingung saksikan malaikat maautt.

2. 7 hari sebelum kemattian

Tanda – tanda jika manusia akan mengalami kemattian 7 hari sebelum ajal ini biasanya ditandai saat masuk waktu asar orang yang tengah sakit tak berselera makan, mendadak ingin makan. Ini menjadi isyarat dari Allah bila kemattian memang benar-benar telah dekat.

3. 3 hari sebelum kemattian

Tanda seseorang akan mengalami kemattian 3 hari sebelumnya dia akan merasa denyutan didalam dahi sebelah kanan dan dahi kiri. Apabila tanda-tanda kemattian ini dapat di rasa jadi sebaiknya berpuasalah kita kemudian. Supaya perut kita tak mempunyai kandungan banyak najis, dan ini akan memudahkan orang lain utk memandikan jasad kita. Sementara itu , untuk orang yang sedang sakit, hidungnya perlahan-lahan akan masuk dalam, ini dapat tampak jelas apabila dilihat dari segi tubuh kita. Telinga bakal layu dan beransur-ansur masuk dalam. Tapak kaki tegak berangsur-angsur lurus ke depan dan susah untuk ditegakkan lagi.

4. Sehari sebelum kemattian

Dan salah satu tanda seseorang akan mengalami kemattian sehari setelah kemattian ini yakni saat waktu ashar tiba dia bakal rasakan denyutan bahagian ubun-ubun, ini mensyaratkan kita sudah tak akan lagi saksikan waktu ashar di keesokan harinya.

5. Tanda terakhir

Dan jika ajal sudah dekat , malaikat pencabot nyawa sudah bersiap , maka seseorang yang hendak mengalami kemattian dan hendak menghemboskan napas terakhirnya ini akan rasakan sejuk di bagian pusat, lalu turun ke pinggang dan selalu naik ke sisi halkum. Dianjurkan mereka umat islam untuk beristighfar memohon ampun pada Allah, dan beberapa sering membaca syahadat. Mengatur hati, fokus fikiran kita hanya pada satu arah iaitu Allah swt agar dipermudahkan jalan untuk menghadapi-Nya di alam baqa.

Akhirkata,kita kena sentiasa bersedia untuk lalui rin tangan besar ini,semoga ilmu ini bermanfaat buat kita penduduk negara Malaysia.InsyaAllah.

Sumber:harmagidun

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.