Connect with us

SEMASA

MasyaAllah,Mungkin Masa Inilah Waktunya Warga Malaysia Perlu Bersedia,Telah Lama Dinotiskan

Published

on

MasyaAllah,Mungkin Masa Inilah Waktunya Warga Malaysia Perlu Bersedia,Telah Lama Dinotiskan

Kita mungkin belum tahu yang kita telah hampirkan ‘diri’ dengan gem pa bumi.Kita boleh lihat la poran US Gelogical Survey,Negara kita sudah termasuk dengan ling karan a pi pasitik.

1. Ini adalah peta Ling karan A pi Pasifik (Pacific Ring of Fi re) yang saya sebutkan dalam khutbah Jumaat saya tem pohari.

2. Berdasarkan peta ini yg dikeluarkan oleh United States Geological Survey (USGC), negara kita telah dimasukkan ke dalam Ling karan A pi Pasifik.

3. Ada yg berpendapat bahawa Malaysia tidak berada betul-betul di dalam Lingkaran Api Pasifik tetapi di dalam buffer zone (zon penampan). Risikonya? Tetap terdedah kepada bahaya g3m pa dan tsu-naml.

4. Inilah ilmu ALLAH. Apa yg kita ketahui hanya terlalu sedikit.

5. Sewaktu saya belajar Geografi di sekolah menengah dahulu, kita diajar bahawa Malaysia berada di luar Ling karan A pi Pasifik. Tetapi sekarang, pakar pengkaji Geologi mendapati beberapa perubahan.

6. Kejadian gem pa di negara jiran telah “trigger” dan mengaktifkan titik gempa lemah yang berada di negara kita.

7. Semoga ALLAH melindungi kita semua. Banyakkan istighfar dan taubat kepada ALLAH. Tinggalkan dan ce gahlah mak siat yg ada. Perbanyakkan amal soleh.

8. Ya ALLAH. Kami sangat takut kepada mala petaka dan kemur kaan-Mu.

Na’uzubillah.

Kenapa Selalu Kena Di Indonesia Tetapi Tidak Kena Di Malaysia. Adakah Malaysia Masih Dalam Kategori Selamat?

Baru baru ini dunia dige garkan dengan satu tra gedii yang menye dihkan melan da jiran kita iaitu Indonesia. Berita mengenai perkara itu tular di semua media sosial seluruh dunia. Seorang pengguna FB yang bernama Cikgu Zahran melu ahkan sesuatu dalam laman facebook. Kenyataan beliau sudah mendapat banyak res pon balas dari netizen dan juga penkongsian yang banyak. Mari baca apa yang beliau tuliskan.

M@yat Ditemui Terdampar Di Kawasan Pantai!!

M@yat ditemui bergelim pangan dan terdampar di kawasan Pantai Palu, Sulawesi Indonesia.

Situasi ini dirakam selepas tsu nami dengan ketinggian ombak antara 1.5 ke 3 meter melanda wilayah itu.

Setakat ini, 384 orang terkorban, 540 cedera parah dan 29 dilapa orkan masih hi lang.

Kejadian gem pa dan tsu nami di Palu Sulawesi sangat menakutkan kita. Jaraknya dah tak jauh dari Borneo. Kem@tian hampir mencecah 400 orang. Video yang kita sak sikan sangat mengerunkan. Bagaimana ombak setinggi 6 kaki membadai daratan. Hancor mosnah semuanya. May@t bergelimpangan.

Malaysia ni masih selamat kerana di luar ling karan a pi pasifik. Jauh dari pusat gempa. Tapi jangan lupa sejak 2007, lebih 40 ge garan telah me landa Malaysia. Paling kuat berlaku di Ranau Sabah pada 5 Julai 2015 dengan magnitud 6.0 skala richter. Gem pa lemah pernah di kesan di Tasik Kenyir, Janda Baik dan Bentong malah di Manjung Perak.

Kalau tengok peta gem pa sejak 40 tahun dulu, hampir semua tempat di Indonesia pernah gem pa..cuma di Malaysia masih selamat. Tapi kita tak tau bila Allah nak uji kita dengan kejadian macam tu. Dengan kita punya perangai dan sikap. Aku pun bukan baik sangat. Tapi cuma nak peringat saja. Dengan kelaku kita, dengan liberalnya..dengan duk berkelai pasal politiknya…sampai masa Allah mu rka..naya kita.

Kita masih selamat kerana ada doa orang soleh yang dima kbulkan. Sebab tu kita kena angkat para alim ulamak ini di tempat yang tinggi. Kalau tak kerana doa ini mungkin sudah lama Allah turunkan bala yang pe dih.

Surah al–An’aam Ayat 65

قُلْ هُوَ الْقَادِرُ عَلَىٰ أَن يَبْعَثَ عَلَيْكُمْ عَذَابًا مِّن فَوْقِكُمْ أَوْ مِن تَحْتِ أَرْجُلِكُمْ أَوْ يَلْبِسَكُمْ شِيَعًا وَيُذِيقَ بَعْضَكُم بَأْسَ بَعْضٍ ۗ انظُرْ كَيْفَ نُصَرِّفُ الْآيَاتِ لَعَلَّهُمْ يَفْقَهُونَ

“Katakanlah (Muhammad), ‘Dialah yang berkuasa mengirimkan azab kepadamu, dari atas atau dari bawah kakimu atau Dia mencampurkan kamu dalam golongan-golongan (yang saling bertentangan) dan merasakan kepada sebagian kamu keganasan sebagian yang lain.” Perhatikanlah, bagaimana Kami menjelaskan berulang-ulang tanda-tanda (kekuasaan Kami) agar mereka memahami(nya)’.”

Akhirkata,Semoga kita ambik iktibar. Brader pun sama. Ingat mengingati amat berguna bagi orang mukmin. Bukan pasal kita bagus atau tidak. Semoga Allah selamatkan negara kita dan dilindungi dari kemur kaanNya.

Sumber:harmagidun

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.