Connect with us

MOTIVASI

Abang ini hiba dan kecewa sungguh ketika mengajar adik perempuannya latihan matematik, tetap berdegil kata dirinya betul

Published

on

Abang ini hiba dan kecewa sungguh ketika mengajar adik perempuannya latihan matematik, tetap berdegil kata dirinya betul

Dan reaksinya ketika bertindak sebagai ‘pengajar sementara’ menggantikan ibunya amat melucukan.

Seorang budak lelaki berusia 12 tahun dari Anshan, China mengalami sendiri kesakitan yang perlu dilalui ibu bapanya ketika membimbing anak-anak menyiapkan kerja sekolah, ketika dia ingin mencuba mengajar adik perempuannya yang degil.

Pada mulanya, abang ini menawarkan diri untuk membantu adik perempuannya yang berusia sembilan tahun membuat kerja rumah subjek matematik.

Video tular yang dimuat naik di Douyin itu memaparkan si abang kelihatan begitu kecewa selepas sesi bimbingan untuk memahamkan adiknya menyelesaikan soalan matematik ternyata tidak berjaya.

Si abang bertindak berbuat demikian selepas melihat ibunya mula menjadi kurang sabar, yang sebelum itu bertungkus lumus mengajar adiknya untuk menyelesaikan latihan matematik, South China Morning Post melaporkan.

Tetapi, nampaknya si adik terlalu degil untuk mendengar kata abang ini yang bersungguh-sungguh hendak mengajar.

Si abang nampak seperti tidak tertahan dengan hatinya yang sakit sambil menangis teresak-esak ketika dia cuba menunjukkan kesilapan adiknya yang sedang membuat latihan matematik itu.

“Saya sudah memberi jawapan kepadanya, terdapat tiga sudut tepat dalam gambar, tetapi dia masih degil dengan kata hanya terdapat dua sudut tepat,” katanya.

Bahagian paling kelakar ketika si abang mula mengadu kepada ibunya yang sedang merakam video itu, mengenai ketidakcekapan adiknya dalam membuat kerja sekolah.

“Saya sudah menunjukkan kepadanya tiga sudut tepat, dia sangat degil, dia masih kata ada dua,” rungut si abang, dan adiknya pun turut sama menangis.

Si abang mengulangi lagi sambil terus menangis dengan sedihnya dan mengesat air mata.

Sementara si adik sambil menangis sempat lagi tersenyum nakal kepada dirinya sendiri, mungkin seronok dapat melihat abangnya gelabah dan sakit hati sambil meraung-raung ketika mengajarnya latihan matematik.

Akhirnya, abang ini terus bersedih dengan rasa kecewanya dan menundukkan kepala tanda kalah, sambil berlalu pergi.

Video yang tular ini mendapat perhatian lebih 145,000 pengguna Douyin yang rata-rata memberi komen wajah kekecewaan dan reaksi si abang yang sakit hati ketika mengajar adiknya itu jelas agak melucukan.

Dan ibu mereka tidak tertahan ketawa di belakang kamera, dengan sempat menyindir anak lelakinya, “Kamu ini tidak layaklah menjadi guru..”

“Saya mengajar adik saya sebelum ini bersama-sama ibu. Dan saya juga menangis bersama-sama ibu,” komen seorang netizen yang memahami perasaan si abang kecewa kerana dikurniakan adik comel yang lambat tangkap.

“Sejak itu, anak muda ini mula hilang keinginan untuk menjadi seorang guru,” tulis seorang netizen.

Tonton video di sini.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.