Connect with us

MOTIVASI

‘Ada TIGA Nikmat Terbesar DI Dalam Kehidupan Saya’ -Adam Corrie

Published

on

‘Ada TIGA Nikmat Terbesar DI Dalam Kehidupan Saya’ -Adam Corrie

Nikmat yang paling berharga dalam hidup saya adalah nikmat diberikan hidayah mengenali dan kembali kepadaNya ketika masih bernyawa. Nikmat kedua adalah diberikan pasangan hidup (selepas syahadah , iaitu pulang dari umrah) yang banyak membantu dalam hidup saya selepas syahadah supaya untuk istiqamah dalam mencari keredhaan Allah.

Nikmat “sabar “ menanti cahaya mata selepas 10 tahun dalam perkahwinan. Dan sabar menghadapi rintangan kehidupan yang penuh dengan tipu daya dan ujian. Alhamdulillah, Qana’ah , asal punya rasa cukup. Hidup ini pasti indah

Senyum selalu
Selalu bersangka baik
InsyaAllah hati tenang

Nasihat Imam Ghazali: 6 Cara Menghindari Sifat S0mbong…

  1. Jika berjumpa dengan kanak-kanak, anggaplah bahawa kanak-kanak tersebut lebih mulia daripada kita kerana mereka belum banyak melakukan d0sa.
  2. Apabila bertemu dengan orang yang lebih tua daripada kita, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana dia sudah lama beribadah.
  3. Jika berjumpa dengan orang alim, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana mereka telah mempelajari dan mengetahui banyak ilmu.
  4. Jika melihat orang b0doh, anggaplah mereka lebih mulia daripada kita kerana mereka melakukan dosa dalam keb0dohan, sedangkan kita melakukan dosa dalam keadaan mengetahui.
  5. Apabila melihat orang j4hat, jangan anggap kita lebih mulia kerana mungkin suatu hari nanti dia akan bertaubat atas kesalahannya.
  6. Apabila bertemu dengan orang kafir, katakan di dalam hati bahawa mungkin suatu hari nanti mereka akan mendapatkan hidayah dan memeluk Islam sehingga segala d0sa mereka akan diampuni oleh Allah S.W.T.

Kesombongan itu datang bila kita rasa kita memiliki sesuatu istimewa. Walhal pemilik kemuliaan, keindahan dan kebahagiaan adalah Allah. Semoga Allah cabut penyakit ini dari dalam diri kita. Amiin.

Video: https://www.tiktok.com/video/6982741287069879554

Mimbarraudhah: Semoga beliau terus istiqomah dalam jalan yang benar dan menegakkan agama islam.

Sumber: Adam Corrie / Haliabara

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Mimbarraudhah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.