Connect with us

PANDUAN

Jika Tersilap Transfer Duit, Ini Cara Yang Boleh Dilakukan Untuk Dapatkan Kembali Wang Kita

Published

on

Jika Tersilap Transfer Duit

Jika Tersilap Transfer Duit, Ini Cara Yang Boleh Dilakukan Untuk Dapatkan Kembali Wang Kita

Jika Tersilap Transfer Duit – Zaman sekarang transaksi wang boleh dibuat dengan mudah. Semua guna online untuk cepat. Tapi disebabkan nak cepat ini jugalah kita selalu buat kesilapan.

Kalau sikit tak mengapa tapi kalau banyak hingga cecah ratus atau ribuan ringgit rugilah. So macam mana nak dapatkan balik duit yang kita silap transfer nih.

Dah transfer duit baru tersedar nombor akaun yang kita tulis salah. Kita dah silap transfer duit pada orang yang bukan sepatutnya.

Boleh guna cara ini ya.

1. Jika Tersilap Transfer Duit – Pertama sekali sebaik sedar kita dah tersilap buat pemindahan wang kepada akaun bank yang salah, segera buat laporan polis.

Sila tuliskan detail nombor akaun bank yang silap, jumlah wang yang dipindahkan, bila dan dimana transaksi dibuat.Ini antara yang perlu ditulis, lengkapkan maklumat lain yang diperlukan, jangan tinggal satu pun.

Jika Tersilap Transfer Duit

Baca juga di: Tips Halau Nyamuk Dengan Menggunakan Pokok Jeremin

2. Jika Tersilap Transfer Duit – Apabila anda sudah membuat laporan polis dan salinan sudah ada di tangan, pergi ke cawangan bank yang anda gunakan untuk membuat transaksi.

Terangkan kepada staf bank situasi anda dan minta bantuan mereka untuk mendapatkan kembali wang anda.

Jika Tersilap Transfer Duit

3. Jika Tersilap Transfer Duit – Apabila pihak bank sudah menghubungi pemilik akaun tersebut kita perlu menunggu persetujuan beliau.

Di sini ada dua kemungkinan sama ada pemilik akaun setujuk untuk memulangkan wang atau pun tidak.

Memandangkan kesilapan pemindahan wang itu dibuat oleh anda dan transaksi itu berjaya, pihak bank tidak boleh sewenang sewangnya memasukkan duit itu kembali ke dalam akaun anda tanpa persetujuan pemilik akaun tersebut.

Sekiranya pemilik akaun tadi bersetuju beliau perlu pergi cawangan bank yang digunakan ketika transaksi diterima dan mengisi borang khas. Borang tersebut mungkin berbeza antara bank tapi sesudah ia diproses anda akan dapat kembali wang anda.

Baca juga di: Panduan, Sukatan Bancuhan Simen – Untuk Ikat Bata & Plaster Jika Nak Buat Sendiri

4. Jika Tersilap Transfer Duit – Bagaimana jika pemilik akaun enggan memulangkan wang?

Ia dilakukan melalui mahkamah majistret dan hanya boleh dibuat apabila jumlah tuntutan tidak melebihi RM5 ribu. Pihak yang melalui prosedur tuntutan ini tidak perlu menggunakan peguam namun jika mahu menggunakan peguam dari luar mahkamah perkara tersebut dibolehkan.

Pilihan yang ada adalah dengan membawa perkara ini ke mahkamah. Sekiranya jumlah wang yang dipindahkan ke akaun yang salah itu di bawah RM5 ribu anda perlu mengisi borang tuntutan melalui Small Claim Procedure/ Prosedur Tuntutan Kecil.

Jika Tersilap Transfer Duit

Untuk tujuan ini anda hanya perlu mengisi borang tuntutan yang boleh diperolehi dari mahkamah majistret.

Namun begitu jika jumlah wang yang silap dipindahkan itu melebihi RM5 ribu, anda tiada cara lain selain menggunakan khidmat peguam dalam usaha mendapatkan kembali wang anda.

Prosedur ini memang bukan mudah berbanding anda memeriksa nombor akaun berkali-kali sebelum membuat pemindahan. Better safe than sorry.

Semoga bermanfaat, Share kepada yang lain juga yaa tq…

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sumber World of buzz / Vanilla Kismis

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Mimbarraudhah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.