Connect with us

SEMASA

Inilah Asal Usul Kaum Y4hud1,Bangsa Yang Selalu Membuat Ker0sakkan

Published

on

1- Kisah bermula dengan kelahiran Nabi Ibrahim. Baginda AS mempunyai anak bernama Nabi Ishak. Bermula dari Nabi Ishak, lahir kaum Bani lsraeI. Nabi Ishak ada anak bernama Nabi Yaakob. Nabi Yaakob pula mempunyai 12 orang anak berdasarkan al-Quran. (Surah Yusuf: 4)

2- 12 orang anak Nabi Yaakob melahirkan 12 suku dari Bani lsraeI kemudiannya. Antara anaknya adalah Nabi Yusuf AS. Kisah Nabi Yusuf di dalam al-Quran bermula dengan aduan mimpi Baginda AS kepada ayahnya tentang 11 bintang, bulan dan matahari yang tunduk kepadanya.

3- 11 bintang (adik beradik Nabi Yusuf), matahari dan bulan (ibu ayahnya). Adik beradik Nabi Yusuf dengki kepadanya lalu mencampakkannya ke dalam perigi. Dari situ, Nabi Yusuf dikutip oleh pedagang dan dijual ke Mesir. Bermula kisah Bani Israel di negeri Mesir.

4- Nabi Yusuf mendapat posisi penting dalam kerajaan Mesir yang dipimpin oleh puak Hyksos. Baginda AS menjada perbendaharaan negara Mesir. Akhir cerita, seluruh ahli keluarga Baginda AS tinggal bersamanya di negeri Mesir. Adik beradiknya bertaubat.

5- Nabi Yusuf wafat. Masa berlalu ratusan tahun. Puak Hyksos dikalahkan oleh Ramses I (Firaun). Bermula era pemerintahan kaum Qibti dengan pengenalan nama Firaun. Ketika ini, Bani lsraeI tinggalan Nabi Yusuf dise ksa dan dibu nuh akibat mimpi Firaun bahawa kerajaannya akan mus/nah dari tangan Bani lsraeI.

6- Lahirlah Nabi Musa. Duduk menetap di istana Firaun. Nabi Musa pernah menumbuk seorang Qibti kerana mempertahankan kaumnya. Nabi Musa diperintahkan berdakwah kepada Firaun. Ditemani oleh adik beradik kandungnya iaitu Nabi Harun.

7- Akhirnya Nabi Musa dan Nabi Harun memimpin Bani lsraeI keluar dari Mesir sambil dikejar oleh tentera Firaun. Firaun mati tenggelam. Bani lsraeI terselamat. Mereka menuju ke PaIestin dan diarahkan oleh Allah berperrang melawan kaum Jabbarin yang membuat ker0sakan dalam PaIestin.

8- Bani lsraeI ingkar arahan tersebut, dih!nakan oleh Allah. Mereka tidak mempunyai negara seperti sebelumnya. Kemudian, masa berlalu dan lahirlah pula Nabi Daud AS. Kisah Nabi Daud adalah berper4ang melawan tentera Jalut di PaIestin melalui kepimpinan Talut.

9- Nabi Daud berjaya mengalahkan Jalut. Bani lsraeI masuk ke PaIestin dan Talut menyerahkan jawatan penguasa kepada Nabi Daud kerana Baginda dilantik menjadi Nabi. Ketika itu JerusaIem menjadi ibu kota PaIestin. Saat ini Bani lsraeI menjadi mulia.

10- Kemudian, Nabi Daud wa/fat. Lahirlah pula Nabi Sulaiman AS memimpin Bani lsraeI. Kerajaan Baginda AS lebih hebat dan besar. Baginda membina masjid untuk Bani lsraeI. Bani lsraeI mulia pada zaman ini kerana patuh pada Nabi Sulaiman AS.

11- Setelah Nabi Sulaiman wafat, kerajaannya berpecah dan ditawan oleh Nebuchadnezzar dari Babylon. Saat ini Allah tidak utuskan Nabi untuk mereka. Mereka dihina oleh Babylon dan mereka berpecah dan tersebar ke Afrika, Eropah dan Tanah Arab.

12- Ada yang masih di PaIestin. Allah lahirkan Nabi Isa AS di Bethlehem memimpin mereka. Sebahagiannya ingkar dan melakukan percubaan membu/nuh Nabi Isa. Nabi Isa diangkat oleh Allah. Bani lsraeI hilang pedoman lagi dan mereka menanti pula Nabi akhir zaman yang disebutkan dalam taurat dan injil.

13- Mereka melihat tanda Nabi akhir zaman lalu berhijrah ke Yathrib kerana mengkaji tanda-tanda tersebut. Tunggu punya tunggu, Nabi Muhammad lahir dari bangsa Arab. Bani lsraeI jadi ingkar lalu bermu/suh dengan Nabi Muhammad.

14- Zaman Nabi Muhammad, kaum Y4hud1 dihalau keluar dari Madinah dan Khaibar selepas perrang Ahzab dan per/ang Khaibar. Lalu sekali lagi mereka berserakan di atas dunia seperti ke Eropah dan Afrika. Mereka dih!na kerana tidak mengikut Islam.

15- Zaman Saidina Umar, PaIestin dibuka oleh umat Islam. PaIestin menjadi milik Islam setelah berperang melawan Rom. Waktu ini tiada berita mengenai orang Y4hud1. Sejarah dipenuhi dengan pertembungan antara lsIam dan Kr!stian sahaja.

16- Kemudian, Kr!stian tawan semula PaIestin. Lalu lahirlah tokoh Islam bernama Salahuddin al-Ayyubi dari bangsa Kurdi mengalahkan Kr!stian di PaIestin dalam banyak siri peperangan saIib. Umat Islam kembali membuka tanah PaIestin dan memilikinya dari Kr!stian. Bukan Bani lsraeI yang berpe/rang.

17- Sehinggalah zaman moden, PaIestin diperintah oleh Islam sehingga zaman Uthmaniyyah. PaIestin di bawah kekuasaan Syam pada waktu itu. Uthmaniyyah jatuh dan kalah pe/rang dunia pertama. British dan Perancis buat perjanjian Sykes-Picot bahagikan tanah Islam.

18- Palestin diserahkan kepada British. Tahun 1917, British lakukan deklarasi Balfour dengan menyatakan PaIestin diserahkan kepada orang Y4hudi. Bermulalah era orang Y4hudi bertapak di PaIestin. Sebelumnya pada awal tahun 1900, Theodore (Y4hudi Zi0nis) mohon Khalifah jual tanah PaIestin untuk langsaikan hutang.

19- Masa berlalu, berlaku peristiwa Nakbah 1948. Imigrasi besar-besaran kaum Y4hudi masuk ke PaIestin melalui bantuan UK. Mereka mengumpulkan semula orang Y4hudi yang bertebaran di Afrika dan Eropah untuk masuk ke PaIestin. Populasi mereka meningkat.

20- Sehingga hari ini, pelbagai siri sera/ngan dan perang seperti Yom Kippur telah berlaku kerana untuk menempatkan kaum Y4hudi di PaIestin. Hakikat sebenar mereka bukanlah kembali kepada tanah yang dijanj!kan. Sebaliknya mereka kembali ke dalam kubbur yang dig4li sendiri.

Perkongsian daripada : FB Abdul Razak Ramli

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.