Connect with us

SEMASA

lsr4eI Tvduh Mal4ysia Mel4tih S4y4p Tent3ra H4m4s,4L-Q4ss4m

Published

on

Agensi Kesel4matan Dalam Negeri 1sraeI mengatakan pelajar PaIest1n yang melanjutkan pelajaran di Malaysia telah dil4tih oleh H4m4s untuk menyertai s4yap ket3nteraan kumpulan itu, tetapi p0lis Malaysia dan H4m4s telah men0lak dakwaan yang disiarkan oleh sebuah akhbar terkemuka 1sraeI pada Selasa.

Menurut lap0ran akhbar Ha4retz, Ag3nsi Sh!n B3t berkata pelajar yang dilatih di Malaysia akan digunakan untuk operasi peng!ntipan dan peny4maran apabila mereka pulang ke Tebing Barat.

H4m4s memerint4h jalur G4za sejak tahun 2007 manakala pihak berkuasa Pa1estin telah mem3rintah kawasan penduduk Pa1estin di Tebing Barat sejak 1994.

Menurut Sh!n B3t, lelaki-lelaki Ham4s di Malaysia telah mer3krut secara akt!f pelajar Pa1estin dalam memberi latihan ket3nteraan kepada mereka.

“Pihak yang mer3krut juga mempersiapkan para penuntut berkenaan dengan latihan ide0logi termasuk menyertai Ikhw4nul Musl1min dan pertubvhan am4l PaIe3stin yang ber0perasi di Malaysia.

“Selepas latihan itu, mereka dihantar untuk menubvhkan rangk4ian ket3nteraan di Tebing Barat, bertindak sebagai utusan ant4ra wilayah dan negara-negara asing, serta melaksanakan pemindahan dana rahs!a bagi memenuhi kep3rluan Ham4s,” kata agensi kesel4matan itu seperti yang dilap0rkan oleh akhbar berkenaan.

Malaysia dan H4mas nafi dakwaan

Ketua P0lis Malaysia, menafikan seker4s-ker4snya tuduhan Isr4el itu

“Kalaupun ada rakyat Pal3stin yang datang belajar di universiti tempatan, mereka datang sebagai pelajar warga Pal3stin untuk mengikuti pengajian biasa yang ditawarkan oleh mana-mana universiti,” katanya semasa dihubungi oleh sebuah media Malaysia.

Beliau turut berkata tiada mana-mana individu atau kumpulan yang memberi sebarang bentuk latihan ket3nteraan kepada anggota H4mas atau penuntut Pa1estin di Malaysia.

Isr4el mendakwa H4mas melatih pelajar Pa1estin dengan teknik luncur layar di Malaysia, seperti yang disiarkan oleh Jerus4lem P0st, dan din4fikan oleh pentadbiran Malaysia dan H4mas.

Portal berita W0rld Bulletin yang berpangkalan di Istanbul, Tukri melaporkan, H4mas menafikan laporan media Isr4el itu.

Tuduhan B3t Sh!n ini tidak berasas, dan satu pemboh0ngan semata-mata,” kata H4mas dalam satu keny4taan seperti yang disiarkan oleh portal berita itu.

Ha4retz melap0rkan Sh1n B3t dalam kertas pertudvhan yang difailkan pada 18 Mac lepas di Mahkamah T3ntera Isr4el berkata seorang penduduk Hebr0n, Waseem Qawasmeh, 24, did4kwa menganggotai dan aktif dalam pertubuhan yang dihar4mkan, mengadakan hubungan dengan musvh dan menerima wang daripada mvsuh.

Qawasmeh dit4ngkap pada 13 Februari lepas di Jambatan Allenby selepas pulang dari Malaysia melalui Jordan.

Ha4retz turut melaporkan, pada musim panas lepas, semasa Op3rasi Perl!ndungan Sempadan, Isr4el menerbitkan butir-butir yang diperoleh daripada soal si4sat ke atas seorang anggota pasukan ter0wong H4mas di Semenanjung G4za.

Dalam pengumumannya itu, ia mend4kwa lelaki itu telah dilatih di Malaysia untuk masuk ke wilayah Isr4el secara meluncur layar bagi melakukan pembvnvhan dan pencuIikan.

Menurut Sh!n B3t seperti lap0ran akhbar itu, Qawasmeh memulakan hubungannya dengan H4mas melalui persatuan pelajarnya di Universiti Islam Antar4bangsa di ibu negara Malaysia.

“Selama dua tahun beliau bekerja untuk sebuah persatuan amal H4mas dan beliau direkrut oleh Mustafa Najam, seorang aktivis kanan H4mas di Malaysia, untuk menyertai Ikhw4nul Musl!min.

“Qawasmeh mengambil bahagian dalam majlis angkat sump4h yang dihadiri oleh Ma’anHatib dan Radwan al-Atrash, peg4wai kanan Ham4s yang menetap di Malaysia,” kata akhbar berkenaan.

Sh!n B3t juga menggambarkan Hatib sebagai “bertanggungjawab bagi meja luar negeri H4mas di Malaysia.” Atrash adalah “seorang tokoh kanan dalam Majlis Syura,” yang akt1f disertai kariah lelaki H4mas di Malaysia.

Pertuduvhan terhadap Qawasmeh turut menyatakan bahawa beliau telah menjalani pem3riksaan kesel4matan dan kemudiannya dilatih untuk operasi r4hsia oleh angg0ta-angg0ta H4mas di Malaysia. Beliau juga telah dihantar selama seminggu ke Turki untuk berlatih dengan H4mas di sana.

Antara perkara yang beliau pelajari ialah bagaimana untuk bertindak balas terhadap s0al si4sat yang akan beliau jalani di Jambatan Allenby dan bagaimana untuk bertindak apabila dip3njarakan dan semasa disoal siasat oleh Sh!n B3t.

Sementara itu, Jurucakap Kementerian Luar Negara semasa dihubungi, turut men4fikan semua d4kwaan itu.

Malaysia tidak mempunyai hubungan dipl0matik dengan Isr4el.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.