Connect with us

SEMASA

M4sjid AI-Aqs4 DiIempar KepaIa B@bi,Apa Yang lmam lni BaIas Sangat Meng3jutkan

Published

on

Setelah terjadinya pelemparan kepala babi di M4sjid 4l-4qsa di utara Philadelphia, Amerika Syarikat (AS) pada hari Ahad, masjid tersebut kemudian mendapat banyak sokongan moral melalui email, kiriman bunga, juga kiriman makanan.

Sebagai bentuk ucapan terima kasih atas sokongan dan simpati tersebut, imam masjid tersebut kemudian mengadakan jamuan untuk masyarakat setempat. Jamuan tersebut diadakan di halaman parkir dengan dihadiri masyarakat dari berbagai kaum dan agama.

“Terima kasih yang khusus atas sokongan, kerjasama, dan kasih sayang anda semua,” kata Imam Mohamed Shehata, lansir Hidayatullah. “Kami menyambut anda semua dengan aman; dan amanlah tujuan, harapan, dan keinginan kami” tambahnya.

Ratusan jiran tetangga, para agamawan, keluarga, serta masyarakat memenuhi tempat parkir Masjid di Germantown Avenue dan Jefferson Street pada siang itu. Mereka dijamu dengan hotdog, burger, dan falafel. Sokongan masyarakat setempat terhadap masjid ini merupakan perkembangan yang penting setelah terjadinya serangan di Paris dan San Bernardino yang meningkatkan serangan terhadap tempat ibadah Muslim di seluruh AS.

Menurut Dewan Hubungan Islam Amerika (CAIR), masjid dan pusat Islam di seluruh AS telah diser4ng dan dih1na sebanyak 63 kali tahun ini. Angka ini tertinggi sejak 2009.

Didirikan sejak tahun 1989

M4sjid 4l-4qsa di Philadelphia ini didirikan pada tahun 1989. Di M4sjid 4l-4qsa ini terdapat ruang shalat, sekolah swasta, dewan umum, toko makanan, dan juga markas Arab American Development Corp.

sumber: kabarmakkah.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.