Connect with us

SEMASA

P3lakon ‘4li S3tan’ 4zmil Must4pha M3ningg4l Duni4…P3rgi S3bagai P3ndakwah. P3rgi D4lam Usi4 Y4ng C4ntik, 4mal Ilmv Y4ng C4ntik”

Published

on

‘M4ti ketika berdakwah sesuatu yang ajaib kerana ia m4ti di jalan Allah. Impian saya mahu m4ti ketika berdakwah… Itu idaman saya.’ Kata-kata itu pernah diluahkan bintang filem era 1980-an, Azmil Mustapha dalam suatu wawancara bersama Harian Metro (HM), suatu ketika dulu.

Hari ini, pada tarikh 14 Februari, kira-kira jam 12.40 tengah hari, Allahyarham pulang ke negeri abadi pada usia 65 tahun. Perginya ke pangkuan Ilahi dengan gelaran ustaz dan pendakwah bebas, bukan sebagai aktor pujaan ramai. Azmil atau nama sebenarnya, Mohd Azmil Mustapha Kamil dilahirkan pada pada 1 Januari 1953 di Port Dickson, Negeri Sembilan.

Mula diperkenalkan menerusi filem Mekanik pada 1983 yang turut dibintangi bintang legenda bola sepak, Allahyarham Datuk Mokhtar Dahari, bakat besar Azmil mula membuka mata penggiat seni. Siapa dapat melupakan kenakalan watak Ali menerusi filem yang mencetuskan fenomena, Ali Setan pada 1985 dan Ali Setan 2 (1986), berganding dengan Fauziah Datuk Ahmad Daud.

Seterusnya, Azmil membintangi filem Suara Kekasih pada 1986, Kepala Angin (1987), Driving School (1990), XX Ray 2 (1995), Iman Alone (1998), Hanya Kawan (1997) dan terakhir, Puteri Gunung Ledang pada 2004. Azmil juga pernah berlakon dalam filem luar negara iaitu Fifty Fifty terbitan produksi Amerika Syarikat (AS) dan tiga filem usaha sama Malaysia-Indonesia iaitu Madu Dan Racun, Gadis Hitam Putih dan Dewi Cinta.

Diangkat sebagai Aktor Terbaik pada Festival Filem Malaysia (FFM) keenam pada 1986 menerusi filem Ali Setan, Azmil adalah bekas graduan Universiti Indiana, Bloomington, AS. Lima tahun berk3lana di luar negara, Azmil membawa pulang segulung ijazah sarjana muda dalam jurusan filem, radio dan televisyen (TV) pada 1979.

Bagaimanapun, sekembali dari AS, nasib tidak menyebelahinya apabila negara dilanda kegawatan ekonomi. Berikutan itu, Azmil bekerja dengan syarikat Showmaster milik penganjur persembahan, Ali Bakar. Selama dua tahun menimba pengalaman, Azmil mengambil keputusan aktif sebagai pelakon sepenuh masa.

Namun, pada awal 1990-an, Azmil mengambil keputusan tidak lagi hidup glamor sebagai bintang filem. Allahyarham mahu mengutamakan kehidupan keluarga selain mula mendekatkan diri dengan perjuangan agama. Azmil pernah mengembara ke beberapa negara termasuk Syria bagi mendalami ilmu agama.

Walaupun bersara ketika namanya masih berada di kemuncak, Azmil kali terakhir dilihat beraksi di layar perak menerusi filem Puteri Gunung Ledang pada 2004, selepas dipujuk sahabat lamanya, Puan Sri Tiara Jacquelina. Allahyarham berdepan dengan dua kegagalan rumah tangga namun masih menjalin hubungan baik dengan bekas-bekas isterinya.

Melalui perkahwinan pertama, Azmil dikurniakan seorang cahaya mata, Nur Shamira. Manakala bersama isteri kedua, beliau dikurniakan empat anak iaitu Nur Azalea Arifah, Nur Amalia Batrisha, Muhammad Bazli Zhafri dan Nur Alia Iman.

Biodata

  • Nama penuh : Mohd Azmil Mustapha Kamil
  • Nama Komersial : Azmil Mustapha
  • Umur : 65 tahun
  • Tarikh lahir : 1 Januari 1953
  • Asal : Port Dickson, Negeri Sembilan
  • Anak : Nur Shamira, Nur Azalea Arifah, Nur Amalia Batrisha, Muhammad Bazli Zhafri dan Nur Alia Iman
  • Filem : Mekanik (1983), Ali Setan (1985), Ali Setan 2 (1986), Suara Kekasih (1986), Kepala Angin (1987), Driving School (1990), XX Ray 2 (1995), Iman Alone (1998), Hanya Kawan (1997) dan Puteri Gunung Ledang pada 2004.

Sumber:bharian

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di mimbar raudhah

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.