Connect with us

SEMASA

Hati2 Taktik Pr0mosi Dag!ng Lembv, JuaI Dag!ng B4b!

Published

on

Jakarta: Unit Si@satan Jen@yah PoIis Lampung mended@hkan kes penjualan dag!ng lembu yang diletakkan bercampur dengan daging b4bi di di sebuah pasar di Lampung.

Lapor Kompas.com, ketuanya, Faria Arista berkata, penjual menggunakan dua m0dus op3randi bagi mengaburi mata pelanggan yang menyangka mereka membeIi dag!ng lembu.

Pertama, mereka akan men4warkan daging Iembu dengan harga jauh lebih murah daripada harga pasaran iaitu 100,000 rupiah (RM28) berbanding harga pasaran 120,000 rupiah (RM33) sekilogram.

Sebenarnya, daging lembu yang dijual itu adalah daging b4bi dan tindakan peniaga mencampurkan kedua-dua daging itu untuk mengaburi mata pembeli katanya.

Menurut Faria, taktik kedua penjual akan mengirimkan vide0 paIsu kepada bakal pembeli.

Pembeli akan ditunjukkan video penyembelihan dan pemotongan daging lembu agar lebih meyakinkan.

Hasil pemeriksaan mendapati, taktik itu hanyalah modus operandi dan video itu akan dimuat naik untuk dikirimkan kepada bakal pembeli.

Susulan itu, tiga suspek termasuk anak dan bapa berusia 55 tahun diberkas, sementara, seorang lagi merupakan penduduk Labuhan Ratu, Lampung Timur.

Beliau meminta masyarakat supaya berwaspada serta tidak mudah terpengaruh dengan tawaran harga daging lembu yang murah lebih-lebih lagi semasa menjelang lebaran.

Sumber : utusan

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.