Connect with us

AGAMA

Siti Sarah Raisuddin “Rupanya Allah takdirkan, Pemergian beliau diambil dalam keadaan beliau memikirkan umat, Ini 10 Tanda muslim pergi dalam kebaikan.

Published

on

Siti Sarah Raisuddin “Rupanya Allah takdirkan, Pemergian beliau diambil dalam keadaan beliau memikirkan umat, Ini 10 Tanda muslim pergi dalam kebaikan.

Masyarakat malaysia pada Isnin bersedih selepas penyanyi Siti Sarah Raisuddin yang bertarung nya wa akibat Covid-19 gagal disela matkan lalu pergi meninggalkan kita buat selama-lamanya.

Penyanyi itu menghembuskan nafas terakhir kira-kira pukul 5.15 pagi di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) selepas dia ditidurkan pada 4 Ogos lalu.

Lebih menghibakan, Sarah, 37, pergi ke negeri abadi tanpa sempat menatap bayi lelaki dikandungnya selama lapan bulan yang dikeluarkan secara pembe dahan bagi menyelam atkan nya wa.

Di petik dari pekongsian saudara Nadir Al-Nuri dalam laman sosial nya berkongsi tentang kebaikan yang pernah allahyarham lakukan sebelum pemergiannya:

Dikesempatan kali ini Mimbar Raudhah ingin kongsikan 10 keadaan kemat iaan dalam keadaan baik dan di redhai oleh Allah SWT.

Mengingati ma ti bukan bermaksud kita meninggalkan urusan dunia serta menjauhkan diri daripadanya akan tetapi mengingati ma ti merupakan satu kaedah supaya kehidupan di dunia kita lebih baik dan lebih berjaya. Ini kerana dengan kita mengingati ma ti, kita tidak akan melakukan perkara-perkara tidak diredai dan dibe nci Allah.

Sabda baginda Rasulullah:

“Perbanyakkanlah mengingati ma ti yang akan menghapuskan kelazatan. Jika ia diingati dan direnungi pada waktu susah, nescaya perasaan akan menjadi lapang dan tenang dan jika ia diingati pada waktu senang, nescaya hati dan perasaan akan sedar dan menginsafi diri.” – (HR al-Bazzar 6987

Tanda-tanda orang yang meninggal dalam keadaan baik

Pemergian orang lain datang untuk mengingatkan tentang Pemergian kita. Pada yang masih di sini, ingatlah hidup bukan sahaja perlu diteruskan tetapi yang lebih penting perlu di “uruskan”.

Justeru, kema tian yang paling menyedi hkan ialah kema tian diri sendiri jika… dipanggil pulang tanpa persediaan dan bekalan. Persediaannya taubat, bekalannya taqwa.

Krew Mimbar Raudah mengucapkan Salam takziah buat saudara kita Shuibsepahtu dan kepada semua yang telah kehilangan orang yang tersayang.

Semoga roh mereka dikasehani dan diampunkan Allah. Berada di taman syurga di Barzakh sebelum dimasukkan ke syurga bersama para Solehin. Amin

Jika suka kan artikal ini jangan lupa share dan like artikal ini dan Page Facebook Mimbar Raudhah.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.