Connect with us

Uncategorized

Bantuan Automatik RM 200 Dikreditkan Hujung Bulan Ini

Published

on

Bantuan Automatik RM 200 Dikreditkan Hujung Bulan Ini

Bantuan Automatik RM 200 Dikreditkan Hujung Bulan Ini. Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan atau Negeri.

Bantuan Automatik

Antaranya adalah Bantuan e-Tunai yang diperkenalkan di bawah Belanjawan 2023 seperti mana yang dibentangkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Dewan Rakyat Februari lalu.

Baca lagi di : Sewa Kereta, Kemudian Jual Kereta Itu Kepada Orang Lain Dengan Harga RM1,500 Deposit

Berikut adalah maklumat lanjut berkenaan bantuan e-Tunai ini:-

Bantuan RM200

Bantuan Automatik Ketika membentangkan Belanjawan 2023, Perdana Menteri telah mengumumkan sebuah bantuan atau inisiatif yang dikenali sebagai E-Tunai Belia Rahmah.

Inisiatif ini pada asasnya melibatkan pemberian e-Tunai sebanyak RM200 secara ‘one-off’ kepada setiap yang layak dengan peruntukan sebanyak RM400 juta.

Bantuan Automatik

Penerima Bantuan RM200

Pada 18 Mei 2023 lalu, Utusan Malaysia telah melaporkan bahawa Kementerian Kewangan telah bersetuju untuk memperluaskan pemberian bantuan ini kepada semua mahasiswa yang berkelayakan dan tidak terhad kepada mahasiswa berusia 18 hingga 20 tahun.

Perkara itu selaras dengan pengumuman Menteri Kewangan, Datuk Seri Anwar Ibrahim semasa program Sesi Dialog Bersama Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) pada 7 April lalu.

Pihak Kemnterian Kewangan dengan kerjasama kementerian terlibat juga dalam proses perbincangan dengan penyediaan perkhidmatan e-Tunai berhubung pembangunan sistem data program ini termasuk keperluan pengajian.

Tarikh Pengkreditan

SEMAK KELAYAKAN SEGERA 

DAFTAR SEKARANG

Berdasarkan laporan sama, pelaksaan inisiatif ini akan dimulakan pada bulan Jun 2023 dan diharapkan akan membantu meringankan beban para penerima yang turut meningkat di kampus.

Berkenaan dengan kaedah penebusan/pengkreditan – ia berkemungkinan akan dilaksanakan seperti mana bantuan-bantuan e-Tunai sebelum ini iaitu melalui platform-platform e-Tunai seperti TNG e-wallet, Grab, Boost dan sebagainya.

Akan tetapi, sebarang maklumat lanjut akan dimaklumkan dari semasa ke semasa oleh pihak terlibat.

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.