Connect with us

PANDUAN

Petronas Buka Pengambilan Jawatan Kosong Seluruh Negeri

Published

on

Petronas Buka Pengambilan Jawatan Kosong Seluruh Negeri

Jawatan Kosong Petronas 2023 Banyak Jawatan Dibuka. Terkini, Petronas telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Petronas

Petronas Buka Pengambilan Jawatan Kosong Seluruh Negeri Jawatan yang telah ditawarkan oleh Petronas ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Baca lagi di : Permohonan Rumah Mesra Rakyat 2023

Jawatan Kosong Petronas 2023 Banyak Jawatan Dibuka

Permohonan kerja kosong di Petronas ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia:

Maklumat Jawatan Kosong Petronas 2023 Banyak Jawatan Dibuka

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh Petronas Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Petronas

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 • Nama Majikan: Petronas
 • Lokasi Kekosongan: sila rujuk iklan
 • Status Jawatan: Kontrak/Tetap

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • Corporal (Auxiliary Police) Marine
 • Executive (Creative Management)
 • Specialist
 • Senior Analyst
 • Technician
 • Auxiliary Police

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 30 Jun 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 • Pemohon adalah warganegara Malaysia
 • Pemohon berumur 18 tahun keatas
 • Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan
 • Berpengetahuan
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi Petronas:

 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti Tahunan
 • Cuti Sakit dan lain-lain
 • Dan lain-lain

Pengambilan Jawatan Kosong Petronas 2023 Banyak Jawatan Dibuka

Langkah-langkah untuk memohon jawatan kosong di Petronas

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada Petronas. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 30 Jun 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Mohon Disini Jawatan Kosong

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan Petronas, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Online

 • Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja Petronas di Laman Web Petronas
 • Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
 • Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 • Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 • Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 • Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai Petronas

Petronas, juga dikenali sebagai Petroliam Nasional Berhad, adalah sebuah syarikat minyak dan gas negara Malaysia yang telah menjadi ikonik dalam industri minyak dan gas di peringkat global. Ia ditubuhkan pada tahun 1974 dan berperanan sebagai syarikat minyak dan gas terintegrasi yang terbesar di Asia Tenggara.

Petronas mempunyai pelbagai operasi dalam rantai nilai minyak dan gas, termasuk pengeluaran minyak mentah, pemprosesan, dan penjualan produk petroleum seperti petrol, diesel, gas asli, produk kimia, dan pelincir. Syarikat ini juga terlibat dalam penjanaan tenaga melalui kuasa nuklear dan tenaga boleh diperbaharui.

Sebagai syarikat minyak dan gas terbesar Malaysia, Petronas memainkan peranan penting dalam menyokong ekonomi negara. Ia adalah salah satu penyumbang utama kepada hasil negara Malaysia dan mewakili sebahagian besar daripada pendapatan kerajaan melalui cukai dan royalti. Melalui aktiviti-aktiviti perniagaannya, Petronas mencipta peluang pekerjaan, mendorong pembangunan teknologi, dan menyumbang kepada pembangunan sosial dan komuniti di Malaysia dan di luar negara.

Selain daripada operasinya di dalam negara, Petronas juga terlibat dalam pelbagai projek minyak dan gas di seluruh dunia. Syarikat ini mempunyai kehadiran global yang meliputi pelbagai negara seperti Kanada, Australia, Amerika Syarikat, Iraq, Sudan, dan banyak lagi.

Petronas juga dikenali kerana program-program kelestarian dan sumbangan korporatnya. Syarikat ini telah memperuntukkan sumber dan tenaga untuk membangunkan projek-projek sosial, pendidikan, kesihatan, dan alam sekitar untuk membantu meningkatkan kualiti hidup masyarakat setempat di mana mereka beroperasi.

Secara keseluruhannya, Petronas adalah sebuah syarikat minyak dan gas yang berjaya dan diiktiraf di peringkat global. Dengan kepakaran dalam industri minyak dan gas, sumbangan ekonominya, dan penglibatan dalam projek-projek kelestarian, Petronas terus memainkan peranan penting dalam industri minyak dan gas di Malaysia dan dunia.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Jawatan Kosong Petronas 2023 Banyak Jawatan Dibuka dapat membantu para calon yang memohon.

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.