Connect with us

PANDUAN

Gaji RM2,500 Tapi Boleh Simpan Sampai RM750 Sebulan! Caranya Guna Formula 30:60:5:5

Published

on

Gaji RM2,500 Tapi Boleh Simpan Sampai RM750 Sebulan! Caranya Guna Formula 30:60:5:5

Boleh sebenarnya kalau kita tahu cara yang betul seperti yang dikongsi oleh Nur Aliah Mohd Nor ikut Formula 30:60:5:5.

Biar betul gaji RM2,500 boleh simpan sampai RM750 sebulan. Selalunya nak simpan sampai RM300 sebulan pun susah kalau gaji takat nih.

Sekarang ni minggu gaji so boleh terus praktik ya. VK memang dah lama ikut cara ni!

Caranya kita kena buat simpanan dan perbelanjaan ikut formula yang disenaraikan. Formula Nur Aliah yang juga seorang bisnes speaker ini dikongsi di Facebook beliau dan viral sampai dapat 17k share.

Perkongsian

Sini Lia kongsikan 1 formula yang dipanggil ‘kompas kewangan’. Guna je formula mudah ni untuk selamatkan kewangan korang.

Hati ini rasa gelisah pula bila tahu ada orang yang bergaji RM8000 sebulan tapi nak simpan RM1000 sebulan tu pon sangat susah!

Kompas kewangan terbahagi kepada 4 iaitu:

  • Bocor (5%)
  • Sampah (5%)
  • Untung (30%)
  • Terpaksa (60%)

Kerja biasa: Gaji kasar – KWSP – SOCSO – Zakat = Gaji bersih

Kerja sendiri: Pendapatan kasar – belanja bisnes – cukai pendapatan = pendapatan bersih

Dapatkan dulu pendapatan bersih korang.

Formula 30:60:5:5

No.1 Untung (30%)

30% ini adalah SIMPANAN yang kita akan ketepikan dari gaji yang kita dapat setiap bulan.

Contoh tempat terbaik untuk buat simpanan:

  • > Tabung Haji
  • > Saham
  • > Unit Trust
  • > Takaful (Islamic Insurance)
  • > EPF
  • > ASB
  • > Hartanah
  • > Emas

Simpanan ini termasuklah dengan:

  • > Simpanan pelajaran
  • > Simpanan pencen
  • > Simpanan pelancongan
  • > Simpanan jangkamasa pendek
  • > Simpanan jangkamasa panjang
  • > Simpanan emergency
  • > Simpanan wakaf
  • > Simpanan sedekah

No.2 Terpaksa (60%)

Maksud terpaksa ini ialah semua jenis belanja komitmen sara diri dan keluarga termasuklah semua jenis loan.

Contoh sara diri dan keluarga:

  • > Minyak kereta
  • > Bil telefon
  • > Bil api air
  • > Keperluan keluarga

Contoh loan:

  • > Loan rumah
  • > Loan kereta
  • > ASB Financing
  • > Personal loan
  • > PTPTN

Lia faham setengah orang loan itu amat penting untuk kegunaan sesuatu perkara atau sesuatu tujuan. Lain orang lain kegunaannya.

No.3 Bocor (5%)

Bocor ni maksudnya bukan keperluan sangat, kita boleh kawal lagi di bahagian bocor ni.

Kalau di bahagian bocor ini lebih dari 5%, boleh lah potong apa-apa perkara yang tak penting contohnya unifi dan astro.

Contoh:

  • > ASTRO
  • > Kredit kad

No.4 Sampah (5%)

Contoh:

  • > Fast food (McDonald, KFC)
  • > Tealive, Starbucks
  • > Karoke
  • > Tengok wayang.

Untuk sampah 5% maksudnya boleh guna dan belanja dengan bahagianya.

Kenapa penting guna formula ini?

Sebab kita nak wujudkan 5 tiang impian kewangan kita.

5 tiang impian kewangan

Urus pendapatan kita dengan baik menggunakan kompas kewangan

  • > Lindung harta dengan baik
  • > Labur harta untuk masa depan
  • > Agihkan harta dalam keadaan yang baik setelah meninggal dunia.

Cipta duit (melalui business atau makan gaji)

Nota tambahan: Jangan lupa untuk sedekah dan zakat ya. Lebihkan memberi, lebihlah rezeki. Kan.

Lia yakin dan percaya, dengan tips mudah ini dapat bantu korang untuk uruskan kewangan dengan lebih baik. Semoga bermanfaat!

Nota: Formula Abg Abu.

Ok dah tau cara, boleh praktik terus ya sementara gaji masih ada tu!

Semoga bermanfaat, Share kepada yang lain juga yaa tq…

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sumber: Nur Aliah Mohd Nor

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Mimbarraudhah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!