Connect with us

PANDUAN

Permohonan Guru Sambilan MRSM 2023 Kini Dibuka

Published

on

Permohonan Guru Sambilan MRSM 2023 Kini Dibuka

Permohonan Guru Sambilan MRSM 2023 Kini Dibuka. Terkini, MRSM telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Permohonan Guru Sambilan

Permohonan Guru Sambilan MRSM Jawatan yang telah ditawarkan oleh MRSM ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Baca lagi di : STR Fasa 3: Jadual Jangkaan Masuk Duit Maybank, BSN, CIMB & Bank Lain

Permohonan Guru Sambilan MRSM ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Permohonan Guru Sambilan MRSM Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Permohonan Guru Sambilan MRSM

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia:

Maklumat Permohonan Guru Sambilan MRSM 2023 Kini Dibuka

Apakah Permohonan Guru Sambilan MRSM Yang Ditawarkan Oleh MRSM Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 • Nama Majikan: Maktab Rendah Sains Mara (MRSM)
 • Lokasi Kekosongan: Kuala Lumpur
 • Status Jawatan: Kontrak/Tetap

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • Guru Biologi
 • Guru Pendidikan Islam
 • Guru Bahasa Melayu

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 17 Julai 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 • Pemohon adalah warganegara Malaysia
 • Pemohon berumur 18 tahun keatas
 • Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan
 • Berpengetahuan
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi MRSM:

 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti Tahunan
 • Cuti Sakit dan lain-lain
 • Dan lain-lain

Pengambilan Permohonan Guru Sambilan MRSM 2023 Kini Dibuka

Langkah-langkah untuk memohon jawatan kosong di MRSM

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada MRSM. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 17 Julai 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Permohonan Guru Sambilan MRSM

Permohonan Guru Sambilan MRSM

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan MRSM, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Mohon

 • Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja MRSM di Laman Web MRSM
 • Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 • Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 • Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 • Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai MRSM

MRSM, singkatan bagi Maktab Rendah Sains MARA, merujuk kepada sebuah rangkaian sekolah menengah di Malaysia yang dikenali dengan program pendidikan yang berfokuskan kepada sains dan matematik. MRSM ditubuhkan oleh Majlis Amanah Rakyat (MARA), sebuah agensi kerajaan yang bertujuan untuk membangunkan peluang pendidikan dalam kalangan anak-anak Bumiputera.

MRSM dikenali sebagai salah satu institusi pendidikan terkemuka di Malaysia yang menawarkan pendidikan berkualiti tinggi dan pelbagai peluang pembelajaran kepada pelajar yang berbakat. Pelajar yang mendaftar di MRSM akan menjalani kurikulum yang menitikberatkan bidang sains, matematik, dan teknologi, tetapi juga menyediakan subjek-subjek lain seperti bahasa Melayu, bahasa Inggeris, sains sosial, dan bahasa asing.

Salah satu ciri unik MRSM adalah pelajar yang diterima adalah melalui proses pemilihan dan keputusan pentaksiran, di mana pelajar yang mempunyai pencapaian akademik yang cemerlang serta melalui ujian-ujian khas akan diterima. Selain itu, MRSM juga memberikan penekanan kepada pembangunan insaniah, kepimpinan, dan kegiatan kokurikulum untuk melahirkan pelajar yang berdaya saing dan berintegriti.

MRSM mempunyai beberapa kampus di seluruh Malaysia, dan setiap kampusnya dilengkapi dengan kemudahan yang lengkap seperti asrama, makmal sains, perpustakaan, dewan serbaguna, dan padang sukan. Semua ini bertujuan untuk menyediakan persekitaran pembelajaran yang kondusif dan menyokong perkembangan holistik pelajar.

Program pendidikan di MRSM dirangka untuk mempersiapkan pelajar untuk menghadapi peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan juga persediaan untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat pengajian tinggi. Banyak bekas pelajar MRSM telah berjaya memperoleh keputusan cemerlang dalam SPM dan melanjutkan pengajian ke universiti terkemuka di dalam dan luar negara.

Secara keseluruhannya, MRSM memainkan peranan penting dalam memberikan pendidikan berkualiti tinggi dalam bidang sains dan matematik kepada pelajar yang berbakat di Malaysia. Rangkaian sekolah ini memberikan peluang kepada pelajar untuk berkembang dalam pelbagai bidang, baik dari segi akademik mahupun pembangunan diri, sambil membantu meningkatkan keupayaan mereka untuk mencapai kejayaan dalam pelajaran dan kehidupan

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Permohonan Guru Sambilan MRSM 2023 Kini Dibuka dapat membantu para calon yang memohon.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.