Connect with us

SEMASA

Wanita Dapat Pampasan RM2.2 Juta! TERTUKAR Sewaktu Masih Bayi, 35 Tahun Dibesarkan Oleh Keluarga Miskin

Published

on

Wanita Dapat Pampasan RM2.2 Juta! TERTUKAR Sewaktu Masih Bayi, 35 Tahun Dibesarkan Oleh Keluarga Miskin

Bagaikan kisah dalam drama sinetron, apabila seorang bayi daripada keluarga berada tertukar dengan keluarga miskin. Malah ia kisah benar yang berlaku baru-baru ini.

Insiden tertukar bayi di hospital selepas melahirkan cahayamata umpama mimpi ngeri bagi mak ayah. Meskipun jarang berlaku namun ia pernah terjadi. Akibat kecuaian pihak yang bertanggungjawab, ia mampu merubah untung nasib anak dan bayi tersebut.

Tertukar Bayi Keluarga Miskin

Middle East Monitor melaporkan, wanita berusia 35 tahun itu sebenarnya berasal daripada keluarga yang kaya.

Seorang wanita di Arab Saudi menerima pampasan sekurang-kurangnya dua juta riyal (RM2.2 juta) dalam satu kes bayi tertukar di negara itu. Dia yang tidak sengaja ditukar dengan bayi lain selepas dilahirkan dan dibesarkan oleh keluarga miskin selama lebih tiga dekad.

Menurut akhbar tempatan Al-Watan, ketika kejadian berkenaan, dia dilahirkan di sebuah hospital kerajaan di Makkah.Bagaimanapun, seorang jururawat yang memandikan bayi yang baru dilahirkan secara tidak sengaja menyerahkannya kepada ibu yang salah.

Pencarian Rekod Hospital

Selepas mengetahui mempunyai hubungan dengan ayahnya, dia melakukan pencarian rekod hospital. Ia kemudian menunjukkan identiti sebenar saudara kandungnya. Bagaimanapun, ibu wanita itu sudah meninggal sebelum sempat mengetahui kebenaran mengenai pertukaran bayi itu atau berpeluang bertemu dengannya.

Sehubungan itu, sebuah mahkamah di Makkah memutuskan mustahil untuk menilai skala kesakitan dan kekecewaan yang harus ditanggung oleh kedua ibu bapa dan wanita itu. Ia kerana mereka kehilangan peluang untuk menikmati hubungan antara ibu bapa dan anak.

Wanita lain yang terbabit dalam pertukaran bayi itu juga diberikan pampasan 1.7 juta riyal (RM1.8 juta) oleh mahkamah di Jeddah.

Rasai Perbezaan

Laporan itu menyatakan, wanita itu mula merasakan bahawa dia berbeza daripada keluarganya ketika proses kehidupannya dari masa kecil sehingga meningkat dewasa. Dia dapat merasakan perbezaan dari segi warna, watak, budaya, pendidikan dan gaya hidup. Itu mendorongnya untuk menjalani ujian asid deoksiribonukleik (DNA).

Wanita itu menjalani ujian berkenaan tidak lama selepas dia berkahwin dengan saudara dari keluarga bukan kandungnya dan melahirkan seorang anak lelaki.

Meskipun diberikan pampasan, emosi pastinya terjejas seumur hidup dengan keadaan ini. Sungguh macam dalam drama sinetron. Siapa sangka, akibat tertukar semasa bayi, lebih 3 dekad membesar dengan bukan dengan keluarga sendiri.

Sumber: Hmetro, Siasat.com / Mingguanwanita

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Mimbarraudhah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.